Etsen is een diepdruktechniek waarbij getekend wordt op een met vernis afgedekte koperen of zinken plaat. Om een zo glad mogelijk oppervlak te krijgen wordt deze plaat van tevoren gepolijst met fijn schuurpapier en/of een polijstmiddel. Bij lijnets, wordt de voorkant (beeldzijde) van de plaat afgedekt met etsgrond. Ook de achterzijde van de plaat wordt afgedekt, met tape of afdeklak, om deze te beschermen in het zuurbad.

Maker tekent met etsnaald

Met een etsnaald wordt de afbeelding in de laag etsgrond aangebracht. Hierna gaat de plaat in een zuurbad waardoor de tekening wordt uitgebeten. De etsgrond wordt vervolgens verwijderd en er wordt een laag inkt aangebracht die in de lijnen wordt gewreven. De overtollige inkt op de plaat wordt er “afgeslagen”. Dit gebeurt met tarlatan (gaas), krantenpapier en/of met de hand. Het drukken gebeurt op vochtig papier. Zo komt het papier onder de pers goed in de groeven van de ets en wordt de inkt beter opgenomen.

Naast lijnets bestaan er ook andere etstechnieken: De aquatint en vernis mou (zachte etsgrond) zijn andere veel gebruikte methodes. De aquatint is een schilderachtige etstechniek waarbij grijstinten ontstaan door een fijn harspoeder op de plaat vast te branden. Bij het zuren worden steeds delen van de plaat afgedekt voordat de plaat in het zuurbad wordt gelegd. Het afdrukproces is bij alle etstechnieken vergelijkbaar.

Ook is er de droge naald techniek, waarbij direct op een plaat van metaal of PVC wordt gekrast. Feitelijk is dit geen etstechniek omdat er geen zuur gebruikt wordt. Hierdoor ontstaan er geen groeven maar “bramen”. Het is feitelijk een diepdruktechniek waarbij op dezelfde manier als bij de lijnets afgedrukt wordt.

Materialen
In onze werkplaats zijn materialen te verkrijgen zoals zinken etsplaten (koper hebben we niet standaard op voorraad), PVC voor droge naald, polijstmiddel Brasso/koperpoets, tarlatan, etsgrond, tape en diverse zuren, inkten en papiersoorten.

Tijdspad
Bespreek voorafgaand aan je project het tijdspad met één van onze adviseurs.

Tijdsindicaties

Een eenvoudige lijnets is al in 1 dagdeel te realiseren. Naarmate de complexiteit van ontwerp, formaat en techniek toeneemt zal de realisatie meer tijd in beslag nemen.

Plaat snijden, polijsten en prepareren
Tekenen ontwerp
Etsen
Etsgrond verwijderen, inkt aanbrengen plaat afslaan en afdrukken
Droogtijd

Voorbereiding
We nodigen je graag uit voor een gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Indien we je verder kunnen helpen bespreken we vervolgens je traject.

Make us meet

Investering
Download de prijslijsten voor de actuele kosten voor gebruik van de werkplaats en elektra. De prijzen voor materialen zijn op te vragen bij de werkplaats.