Zeefdrukken is een doordruktechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van een stuk fijngeweven gaas van zijde, polyester of staal dat over een raamwerk is gespannen (zeef). Deze wordt bij de preparatie voorzien van een laag lichtgevoelige emulsie. Deze wordt gedroogd in een donkere omgeving voordat het beeld op de zeef kan worden gezet.

Zeefdrukken

Het ontwerp dat op de zeef moet komen wordt in zwart-wit (geen grijswaarden) op een transparante film gezet. Dit kan handmatig door te werken met niet-lichtdoorlatende zwarte verf, inkt, papier of krijt op transparant of lichtdoorlatend materiaal. De afbeelding kan ook digitaal geprint worden.

De zeef wordt met een UV-lamp belicht. De film wordt daarbij vóór de zeef geplaatst. De zwarte afbeelding blokkeert het licht, dit deel van de zeef hardt niet uit en wordt na het ontwikkelen uitgewassen. Daar waar het beeld de zeef af heeft gedekt is deze nu open, waardoor inkt er doorheen gedrukt kan worden. Dit doet men met behulp van een rakel.

Zeefdrukken kan op verschillende materialen, de meest gebruikte zijn papier en textiel.

Materialen
In onze werkplaats zijn materialen te verkrijgen zoals emulsie, verschillende inkten voor papier, textiel en films. Er is een A2 printer aanwezig. Ook beschikken we over zeefdrukramen in de maten: klein (43 x 53 cm), normaal (73 x 93 cm), middel (93 x 118 cm), groot (118 x 158 cm) en extra groot (145 x 212 cm).

Tijdspad
Bespreek voorafgaand aan je project het tijdspad met één van onze adviseurs.

Tijdsindicaties

Infilmen, drogen, belichten, retoucheren en nabelichten zeef * gemiddeld 1,5 tot 3 uur, afhankelijk van formaat**
Schoonmaken / prepareren zeef gemiddeld 1,5 uur
Infilmen gemiddeld 10 minuten
Uitspoelen / drogen gemiddeld 30 minuten
Zeefdruktafel prepareren gemiddeld 15 minuten
Drukken Afhankelijk van ervaring, aantal kleuren, formaat en passing. Eenvoudige druk kan binnen een kwartier, terwijl complexe druk meerdere dagen kan duren.

* Tijdens het drogen van de zeef kun je ondertussen andere handelingen doen zoals het papier voorbereiden, de inkt mengen en de zeefdruktafel prepareren.
** Zeven voor textiel en grote zeefdrukramen vraagt meer droogtijd

Voorbereiding
We nodigen je graag uit voor een gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Indien we je verder kunnen helpen bespreken we vervolgens je traject. Je kunt films digitaal bij ons printen. Dit kan bij Make Eindhoven tot A2. Wil je een groter formaat gebruiken? Neem dan contact met de werkplaats op.

Make us meet

Investering
Download de prijslijsten voor de actuele kosten voor gebruik van de werkplaats en elektra. De prijzen voor materialen zijn op te vragen bij de werkplaats.