Toyobo is een non-toxische fotopolymeer techniek waarmee fotografische beelden op een metalen plaat met een lichtgevoelige laag worden belicht. Toyobo-platen zijn reeds voorzien van een lichtgevoelige laag en kunnen op 2 manieren belicht worden: Als diepdruk en als hoogdruk.

Makers werken met Toyobo

Als diepdruk is de Toyobo-techniek fijn omdat je gebruik kunt maken van verschillende grijstinten. Denk aan het afdrukken van een gedetailleerde foto. Bij deze manier van werken wordt de plaat drie maal belicht: De “flash”, de raster belichting en de belichting van het beeld. Daarbij activeert de flash de lichtgevoelige laag, de raster belichting maakt grijstinten mogelijk en vervolgens wordt het beeld, middels een transparante film, omgezet naar de plaat. Indien gewenst kun je vervolgens ook in de plaat tekenen (droge naald). De plaat wordt afgedrukt als een ets.

Anderzijds kan een Toyobo-plaat ook gebruikt worden voor hoogdruk. Zwart-wit afbeeldingen en teksten worden dan op fotografische wijze overgebracht op de plaat door middel van 2 belichtingen: De flash en de beeld belichting. Grijswaarden zijn niet mogelijk bij deze manier van belichten en het beeld wordt in negatief op de film geprint. Het resultaat kan als blinddruk of als stempel worden afgedrukt. (hiervoor gebruik je bij voorkeur een plaat met flexibele achterzijde).

Materialen
In onze werkplaats zijn materialen te verkrijgen zoals Toyobo-plaaten (A4 en A3), printsheets (A4 en A2), diverse etsinkten (beperkte kleuren), tarlatan en verschillende papiersoorten.

Tijdspad
Bespreek voorafgaand aan je project het tijdspad met één van onze adviseurs.

Tijdsindicaties

Printen film, belichten en ontwikkelen plaat gemiddeld 1 dagdeel
(Proef) drukken etspers gemiddeld 1 dagdeel, afhankelijk van oplage en ervaring

Voorbereiding
We nodigen je graag uit voor een gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Indien we je verder kunnen helpen bespreken we vervolgens je traject. Bereid in overleg je film voor en vraag naar de printinstructies. Je kunt je film ook bij ons printen tegen betaling, neem hiervoor je bestand mee op memorystick.

Make us meet

Investering
Download de prijslijsten voor de actuele kosten voor gebruik van de werkplaats en elektra. De prijzen voor overige materialen zijn op te vragen bij de werkplaats.