De werkwijze van zeefdrukken op glas is in de basis gelijk aan zeefdrukken op andere materialen. Voor zeefdrukken op glas gebruik je glaspigmenten of fritten. Deze zijn niet beschikbaar in onze werkplaats en moet je daarom zelf elders aanschaffen. Dit geldt ook voor mediums die je gebruikt voor het aanmaken van de pasta.

Het is belangrijk om de pigmenten zorgvuldig te mengen en indien nodig te zeven. Dit geldt met name voor transparante kleuren. Bij zeefdrukken op glas heb je geen inloop zoals met papier. De passing vraagt daarom meer aandacht.

Zeefdrukken op glas

Het inbranden van de pigmenten gebeurt volgens de voorgeschreven temperaturen. Laagbrandend tussen de 580 – 620 en hoogbrandend tussen de 685 – 780 graden celcius. Hierbij worden de instructies van de fabrikant gevolgd of persoonlijke voorkeuren.

Soms kan inbranden gecombineerd worden met een vormtechniek zoals buigen of slumpen. Dit kan tijd en geld besparen maar ook onvoorziene problemen opleveren.

Materialen
Zeefdrukken gaat goed op floatglas en gekleurd vlakglas. Glas met een structuur (figuurglas) geeft een vervorming van het beeld. Glas heeft scherpe randen waardoor de zeef kan scheuren. Daarom wordt glas van tevoren vaak PP geslepen of geschuurd.

Zeefdrukken op glas kan met hoog- en laagbrandend pigment. Deze worden aangemaakt met een geschikt medium voor glas (er zijn verschillende soorten). Meestal volstaat een watervriendelijk zeefdrukmedium. Voor zeefdrukken op glas wordt meestal gedrukt met gaasmaat 77T. Het kan ook met andere gaasmaten zoals 43T of 90T, afhankelijk van het gewenste resultaat.

Tijdspad
Bespreek voorafgaand aan je project het tijdspad met één van onze adviseurs.

Tijdsindicaties

Infilmen, drogen, belichten, retoucheren en nabelichten* 1,5 tot 3 uur, afhankelijk van formaat
Inbranden laagrandend ongeveer 1 dag, afhankelijk van dikte en pigment
Inbranden hoogbrandend tot 2 dagen, afhankelijk van dikte en pigment

* Tijdens het drogen van de zeef kun je ondertussen andere handelingen doen zoals het glas ontvetten, het pigment mengen en de zeefdruktafel prepareren.

Voorbereiding
We nodigen je graag uit voor een gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Indien we je verder kunnen helpen bespreken we vervolgens je traject. Bij zeefdrukken op glas maak je voor het ontwerp een afbeelding in zwartwit op transparante film. Dit kan met de hand door te werken met niet-lichtdoorlatende zwarte verf, inkt, papier of krijt op transparant of lichtdoorlatend materiaal. De afbeelding kan ook digitaal geprint worden. Dit kan bij Make Eindhoven tot A2. Wil je een groter formaat gebruiken? Neem dan contact met de werkplaats op.

Make us meet

Investering
Download de prijslijsten voor de actuele kosten voor gebruik van de werkplaats, oven en elektra. De prijzen voor materialen zijn op te vragen bij de werkplaats.