Instructies

Om 250 ml patineervloeistof te maken

Teken 250 ml volume af op je container
Vul container met ongeveer 100 ml water
Voeg toe zilvernitraat 5 g
Vul aan met water tot 250 ml

Voor dit project hebben we ervoor gekozen om op acht verschillende manieren de patineervloeistof aan te brengen, waarbij de methode van patineren tot radicaal verschillende patina’s heeft geleid. Per set van negen ringen zijn alle acht technieken toegepast, met het negende deel van de set onbehandeld zodat de oorspronkelijke giethuid zichtbaar is. Natuurlijk zijn er ook andere patineermethodes mogelijk, en we raden het aan om hier verder mee te experimenteren!

Wees ervan bewust dat de gereedschappen waarmee je werkt onbedoeld deel van de chemische reactie van het patineren kunnen worden. Gebruik daarom niet-reactief borosilicaat labglas wanneer je met zure patineervloeistoffen werkt of als je de patineervloeistoffen wilt verhitten. Gebruik geen plastic containers als je vloeistoffen wilt verhitten. Voor het aanbrengen met kwast is een verfkwast van natuurlijk materiaal het beste, het liefst een varkensharen kwast. Na patineren moet de vloeistof weggespoeld worden, dit kan met water en een zachte borstel.

De specifieke aanwijzingen per recept zijn in cursief.

Aanbrengen

A

Aangebracht op de onbehandelde giethuid: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Patina vormt snel en heeft maar weinig hitte nodig, oververhitten maakt het patina donkerder en doffer.

B

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Patina vormt snel en heeft maar weinig hitte nodig, oververhitten maakt het patina donkerder en doffer.

C

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: twee patineervloeistoffen zijn over elkaar aangebracht met een kwast op verhit brons. Aanbrengen van dit patina recept zoals aangewezen in A, gevolgd met een koper (II) nitraat patina recept voor verdigris (25 g koper (II) nitraat in 250 ml water). De koper (II) nitraat oplossing spaarzaam aanbrengen zodat het onderliggende patina zichtbaar blijft. De hitte die nodig was om het koper (II) nitraat patina te vormen zorgde dat het zilvernitraat patina donker en dof werd.

D

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is tien dagen lang herhaaldelijk aangebracht met een kwast op kamertemperatuur brons. Vormt makkelijk een egaal patina, bij het herhaaldelijk aanbrengen wordt het patina glanzender.

E

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is gekookt in de patineervloeistof. Vormt een zeer egaal patina.

F

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is zeven dagen begraven in met patineervloeistof doordrenkte houtsnippers. Vormt een patina met oppervlakte textuur.

G

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: verhit brons is gedipt in kokende patineervloeistof. Maakt een donkerder zilver patina.

H

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: patineervloeistof is aangebracht als damp. Maakt een metallisch glanzend patina.

I

Onbehandelde giethuid: niet gepatineerd.

Deze patina’s zijn niet lichtecht en moeten beschermd worden met een UV-beschermende laklaag zodat de kleuren niet donkerder worden.

Resultaten

Ring 7-A
Ring 7-A vergroting 50×
Ring 7-B
Ring 7-B vergroting 50×
Ring 7-C
Ring 7-C vergroting 50×
Ring 7-D
Ring 7-D vergroting 50×
Ring 7-E
Ring 7-E vergroting 50×
Ring 7-F
Ring 7-F vergroting 50×
Ring 7-G
Ring 7-G vergroting 50×
Ring 7-H
Ring 7-H vergroting 50×
Ring 7-I
Ring 7-I vergroting 50×