Instructies

Om 250 ml patineervloeistof te maken

Teken 250 ml volume af op je container
Vul container met ongeveer 100 ml water
Voeg toe ammoniumpersulfaat 25 g
Voeg toe koper (II) sulfaat 1 g
Voeg toe ammonia (25%) 5 ml: voeg 1 ml per keer toe, en laat reageren
Vul aan met water tot 250 ml

Voor dit project hebben we ervoor gekozen om op acht verschillende manieren de patineervloeistof aan te brengen, waarbij de methode van patineren tot radicaal verschillende patina’s heeft geleid. Per set van negen ringen zijn alle acht technieken toegepast, met het negende deel van de set onbehandeld zodat de oorspronkelijke giethuid zichtbaar is. Natuurlijk zijn er ook andere patineermethodes mogelijk, en we raden het aan om hier verder mee te experimenteren!

Wees ervan bewust dat de gereedschappen waarmee je werkt onbedoeld deel van de chemische reactie van het patineren kunnen worden. Gebruik daarom niet-reactief borosilicaat labglas wanneer je met zure patineervloeistoffen werkt of als je de patineervloeistoffen wilt verhitten. Gebruik geen plastic containers als je vloeistoffen wilt verhitten. Voor het aanbrengen met kwast is een verfkwast van natuurlijk materiaal het beste, het liefst een varkensharen kwast. Na patineren moet de vloeistof weggespoeld worden, dit kan met water en een zachte borstel.

De specifieke aanwijzingen per recept zijn in cursief.

Aanbrengen

A

Aangebracht op de onbehandelde giethuid: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Moet lang met een harde vlam verhit worden om patina te ontwikkelen.

B

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Moet lang met een harde vlam verhit worden om patina te ontwikkelen.

C

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: twee patineervloeistoffen zijn over elkaar aangebracht met een kwast op verhit brons. Aanbrengen van dit patina recept zoals aangewezen in A, gevolgd met een zilvernitraat patina recept voor een donkergrijs zilver patina (recept 7: 5 g zilvernitraat in 250 ml water). Deze twee patina’s zorgden voor een goede vermenging van hun kleuren.

D

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is tien dagen lang herhaaldelijk aangebracht met een kwast op kamertemperatuur brons. Maakt een intense turquoise-kleurige korst, maar na spoelen was er slechts een turquoise glans zichtbaar.

E

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is gekookt in de patineervloeistof. Vormt een doorzichtig patina, met meer kleur rond gietdefecten in het brons.

F

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is zeven dagen begraven in met patineervloeistof doordrenkte houtsnippers. Vormt een zeer onregelmatig patina, met een witte waas die extra lang gespoeld moet worden.

G

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: verhit brons is gedipt in kokende patineervloeistof. Vormt een patina met kleurverschillen tussen de hoogte- en laagtepunten op het brons.

H

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: patineervloeistof is aangebracht als damp. Vormt een egaal donker patina.

I

Onbehandelde giethuid: niet gepatineerd.

Resultaten

Ring 8-A
Ring 8-A vergroting 50×
Ring 8-B
Ring 8-B vergroting 50×
Ring 8-C
Ring 8-C vergroting 50×
Ring 8-D
Ring 8-D vergroting 50×
Ring 8-E
Ring 8-E vergroting 50×
Ring 8-F
Ring 8-F vergroting 50×
Ring 8-G
Ring 8-G vergroting 50×
Ring 8-H
Ring 8-H vergroting 50×
Ring 8-I
Ring 8-I vergroting 50×