Instructies

Om 250 ml patineervloeistof te maken

Teken 250 ml volume af op je container
Vul container met ongeveer 100 ml water
Voeg toe azijnzuur (99,5%) 75 ml
Voeg toe natriumchloride 15 g
Voeg toe ammonia (25%) 15 ml
Voeg toe ammoniumchloride 15 g
Vul aan met water tot 250 ml

Voor dit project hebben we ervoor gekozen om op acht verschillende manieren de patineervloeistof aan te brengen, waarbij de methode van patineren tot radicaal verschillende patina’s heeft geleid. Per set van negen ringen zijn alle acht technieken toegepast, met het negende deel van de set onbehandeld zodat de oorspronkelijke giethuid zichtbaar is. Natuurlijk zijn er ook andere patineermethodes mogelijk, en we raden het aan om hier verder mee te experimenteren!

Wees ervan bewust dat de gereedschappen waarmee je werkt onbedoeld deel van de chemische reactie van het patineren kunnen worden. Gebruik daarom niet-reactief borosilicaat labglas wanneer je met zure patineervloeistoffen werkt of als je de patineervloeistoffen wilt verhitten. Gebruik geen plastic containers als je vloeistoffen wilt verhitten. Voor het aanbrengen met kwast is een verfkwast van natuurlijk materiaal het beste, het liefst een varkensharen kwast. Na patineren moet de vloeistof weggespoeld worden, dit kan met water en een zachte borstel.

De specifieke aanwijzingen per recept zijn in cursief.

Aanbrengen

A

Aangebracht op de onbehandelde giethuid: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Om dit patina te ontwikkelen moet lang met een harde vlam verhit worden tot het metaal roodgloeiend is, daarna het meteen afblussen in koud water.

B

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Om dit patina te ontwikkelen moet lang met een harde vlam verhit worden tot het metaal roodgloeiend is, daarna het meteen afblussen in koud water.

C

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: twee patineervloeistoffen zijn over elkaar aangebracht met een kwast op verhit brons. Aanbrengen van dit patina recept zoals aangewezen in A, gevolgd met een zilvernitraat patina recept voor een donkergrijs zilver patina (recept 7: 5 g zilvernitraat in 250 ml water). Dit patina was niet meer zichtbaar onder het zilvernitraat.

D

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is tien dagen lang herhaaldelijk aangebracht met een kwast op kamertemperatuur brons. Haast geen zichtbare reactie, slechts een verandering in de kleur van de glans.

E

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is gekookt in de patineervloeistof. Maakt een metallisch glanzend patina.

F

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is zeven dagen begraven in met patineervloeistof doordrenkte houtsnippers. Vormt een zeer mat patina met oppervlakte textuur.

G

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: verhit brons is gedipt in kokende patineervloeistof. Geen kleurvorming in het patina, slechts een verdonkering van de bronskleur.

H

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: patineervloeistof is aangebracht als damp. Maakt een metallisch glanzend patina.

I

Onbehandelde giethuid: niet gepatineerd.

Resultaten

Ring 6-A
Ring 6-A vergroting 50×
Ring 6-B
Ring 6-B vergroting 50×
Ring 6-C
Ring 6-C vergroting 50×
Ring 6-D
Ring 6-D vergroting 50×
Ring 6-E
Ring 6-E vergroting 50×
Ring 6-F
Ring 6-F vergroting 50×
Ring 6-G
Ring 6-G vergroting 50×
Ring 6-H
Ring 6-H vergroting 50×
Ring 6-I
Ring 6-I vergroting 50×