Instructies

Om 250 ml patineervloeistof te maken

Gebruik een inerte container van borosilica glas voor deze oplossing
Teken 250 ml volume af op je container
Vul container met ongeveer 100 ml water
Voeg toe ammoniumpersulfaat 5 g
Voeg toe natriumhydroxide 15 g
Vul aan met water tot 250 ml

Voor dit project hebben we ervoor gekozen om op acht verschillende manieren de patineervloeistof aan te brengen, waarbij de methode van patineren tot radicaal verschillende patina’s heeft geleid. Per set van negen ringen zijn alle acht technieken toegepast, met het negende deel van de set onbehandeld zodat de oorspronkelijke giethuid zichtbaar is. Natuurlijk zijn er ook andere patineermethodes mogelijk, en we raden het aan om hier verder mee te experimenteren!

Wees ervan bewust dat de gereedschappen waarmee je werkt onbedoeld deel van de chemische reactie van het patineren kunnen worden. Gebruik daarom niet-reactief borosilicaat labglas wanneer je met zure patineervloeistoffen werkt of als je de patineervloeistoffen wilt verhitten. Gebruik geen plastic containers als je vloeistoffen wilt verhitten. Voor het aanbrengen met kwast is een verfkwast van natuurlijk materiaal het beste, het liefst een varkensharen kwast. Na patineren moet de vloeistof weggespoeld worden, dit kan met water en een zachte borstel.

De specifieke aanwijzingen per recept zijn in cursief.

Aanbrengen

A

Aangebracht op de onbehandelde giethuid: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Patina vormt snel met weinig hitte.

B

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Patina vormt snel met weinig hitte.

C

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: twee patineervloeistoffen zijn over elkaar aangebracht met een kwast op verhit brons. Aanbrengen van dit patina recept zoals aangewezen in A, gevolgd met een koper (II) nitraat patina recept voor verdigris (25 g koper (II) nitraat in 250 ml water). De koper (II) nitraat oplossing spaarzaam aanbrengen zodat het onderliggende patina zichtbaar blijft, dit patina zorgde dat de verdigris kleur minder helder werd.

D

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is tien dagen lang herhaaldelijk aangebracht met een kwast op kamertemperatuur brons. Maakt een helderblauwe korst, na spoelen is het blauwe patina pas zichtbaar.

E

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is gekookt in de patineervloeistof. Door de selectieve verdamping van ammonium persulfaat moet er iedere minuut een paar korrels van dit materiaal aan de patineervloeistof toegevoegd worden. Vormt een egaal matzwart patina.

F

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is zeven dagen begraven in met patineervloeistof doordrenkte houtsnippers. Er vormt zich geen zichtbaar patina.

G

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: verhit brons is gedipt in kokende patineervloeistof. Vormt een egaal patina.

H

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: patineervloeistof is aangebracht als damp. Patina vormt zich in druppelvormen.

I

Onbehandelde giethuid: niet gepatineerd.

Resultaten

Ring 5-A
Ring 5-A vergroting 50×
Ring 5-B
Ring 5-B vergroting 50×
Ring 5-C
Ring 5-C vergroting 50×
Ring 5-D
Ring 5-D vergroting 50×
Ring 5-E
Ring 5-E vergroting 50×
Ring 5-F
Ring 5-F vergroting 50×
Ring 5-G
Ring 5-G vergroting 50×
Ring 5-H
Ring 5-H vergroting 50×
Ring 5-I
Ring 5-I vergroting 50×