Instructies

Om 250 ml patineervloeistof te maken

Teken 250 ml volume af op je container
Vul container met ongeveer 100 ml water
Voeg toe natriumthiosulfaat 60 g
Voeg toe koperacetaat 10 g
Voeg toe citroenzuur 10 g
Vul aan met water tot 250 ml
Deze oplossing moet vier dagen rusten voor hij klaar is voor gebruik.

Voor dit project hebben we ervoor gekozen om op acht verschillende manieren de patineervloeistof aan te brengen, waarbij de methode van patineren tot radicaal verschillende patina’s heeft geleid. Per set van negen ringen zijn alle acht technieken toegepast, met het negende deel van de set onbehandeld zodat de oorspronkelijke giethuid zichtbaar is. Natuurlijk zijn er ook andere patineermethodes mogelijk, en we raden het aan om hier verder mee te experimenteren!

Wees ervan bewust dat de gereedschappen waarmee je werkt onbedoeld deel van de chemische reactie van het patineren kunnen worden. Gebruik daarom niet-reactief borosilicaat labglas wanneer je met zure patineervloeistoffen werkt of als je de patineervloeistoffen wilt verhitten. Gebruik geen plastic containers als je vloeistoffen wilt verhitten. Voor het aanbrengen met kwast is een verfkwast van natuurlijk materiaal het beste, het liefst een varkensharen kwast. Na patineren moet de vloeistof weggespoeld worden, dit kan met water en een zachte borstel.

De specifieke aanwijzingen per recept zijn in cursief.

Aanbrengen

A

Aangebracht op de onbehandelde giethuid: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Heel langzaam verhitten, aangezien verschillende temperaturen verschillend gekleurde patina’s maakt. Te lang of heet verhitten maakt de kleuren minder helder.

B

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Heel langzaam verhitten, aangezien verschillende temperaturen verschillend gekleurde patina’s maakt. Te lang of heet verhitten maakt de kleuren minder helder. De lichtere kleur van het gezandstraalde brons gaf de kleuren van het patina beter weer.

C

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: twee patineervloeistoffen zijn over elkaar aangebracht met een kwast op verhit brons. Aanbrengen van dit patina recept zoals aangewezen in A, gevolgd met een zilvernitraat patina recept voor een donkergrijs zilver patina (recept 7: 5 g zilvernitraat in 250 ml water). De kleuren van dit patina werden doffer door het zilvergrijs van het zilvernitraat patina.

D

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is tien dagen lang herhaaldelijk aangebracht met een kwast op kamertemperatuur brons. Maakt een metallisch glanzend patina.

E

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is gekookt in de patineervloeistof. Tijdens het opwarmen van het brons gaat het oppervlak door een reeks kleuren, van oranje naar blauw, paars en uiteindelijk zwart. Het brons moet tijdens de formatie van de gewenste patinakleur uit de patineervloeistof gehaald worden en meteen koud gespoeld.

F

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is zeven dagen begraven in met patineervloeistof doordrenkte houtsnippers. Vormt een patina met oppervlakte textuur.

G

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: verhit brons is gedipt in kokende patineervloeistof. Vormt een egaal patina.

H

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: patineervloeistof is aangebracht als damp. Volgde de reeks van patinakleuren om uiteindelijk te eindigen als egaal zwart patina.

I

Onbehandelde giethuid: niet gepatineerd.

Deze patina’s zijn niet lichtecht en moeten beschermd worden met een UV-beschermende laklaag zodat de kleuren niet vervagen.

Resultaten

Ring 4-A
Ring 4-A vergroting 50×
Ring 4-B
Ring 4-B vergroting 50×
Ring 4-C
Ring 4-C vergroting 50×
Ring 4-D
Ring 4-D vergroting 50×
Ring 4-E
Ring 4-E vergroting 50×
Ring 4-F
Ring 4-F vergroting 50×
Ring 4-G
Ring 4-G vergroting 50×
Ring 4-H
Ring 4-H vergroting 50×
Ring 4-I
Ring 4-I vergroting 50×