Zandgieten is een techniek waarbij een negatief-afdruk gemaakt wordt van alle zijden van het object. Deze delen worden vervolgens van het object gehaald, het originele object wordt verwijderd en de losse maldelen worden weer in elkaar geplaatst en vastgezet. Zo ontstaat er een holle mal. Hierin kun je vervolgens vloeibaar metaal gieten.

Gieten in zand

De techniek zandgieten is vooral geschikt voor lossende, niet gecompliceerde objecten. Het originele object blijft intact. De kosten voor een mal zijn relatief laag. Let wel, de vorm van het object moet lossend zijn; dat is een voorwaarde.

Materialen
We gieten bij voorkeur met brons en aluminium. We maken gebruik van 2 soorten zand: oliegebonden gietzand en furaanzand. Oliegebonden gietzand geeft een zeer precieze afdruk. Het zand wordt stevig samengedrukt in een gietkast en behoudt zo zijn vorm. Dit zand is vooral geschikt voor eenvoudige, kleine vormen zoals penningen. Furaanzand is een grover vormzand met furaanhars als bindmiddel. Er is geen vaste bekisting nodig waardoor de grootte van objecten niet beperkt is. Een mal kan uit verschillende delen opgebouwd worden waardoor complexe vormen mogelijk zijn. Ook is dit materiaal geschikt voor holle modellen.

Tijdspad
Bespreek voorafgaand aan je project het tijdspad met één van onze adviseurs.

Tijdsindicaties

Productie mal, 2 delen (oliegebonden zand) gemiddeld 3 uur
Productie mal, per deel (furaanzandzand) gemiddeld 3 uur
Gieten en afkoelen gemiddeld 1 dag (afhankelijk van volume)
Nabewerking afhankelijk van wensen

Voorbereiding
We nodigen je graag uit voor een gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Indien we je verder kunnen helpen bespreken we vervolgens je traject. Bij zandgieten starten we vanuit een model dat lossend is en gemaakt van een niet-vochthoudend materiaal (gebruik bijv. geen model gemaakt van natte klei, was, e.d.).

Make us meet

Investering
Download de prijslijsten voor de actuele kosten voor gebruik van de werkplaats, oven en elektra. De prijzen voor materialen (oliegebonden zand, furaanzand, brons, aluminium, en messing) zijn op te vragen bij de werkplaats.