De verloren-was-methode (á çire perdue) is een techniek om objecten om te zetten naar gietwerk van bijvoorbeeld brons of aluminium. Rondom een model van was wordt een eenmalige mal gevormd. Door de mal vervolgens in de oven te plaatsen smelt de was en loopt uit de mal. Het wasmodel is ‘verloren’ en er is een holle ruimte ontstaan. Hierin kan bijv. brons gegoten worden. Na afkoeling wordt de mal verwijderd door deze kapot te maken. Giet- en ontluchtingskanalen worden afgezaagd en zo blijft enkel het afgietsel over.

Werken met Çire perdue

Çire perdue is een techniek waarbij de huid van het object onder invloed van het stookproces in de oven een bijzondere kleur en daarmee karakter krijgt. Deze techniek is vooral geschikt voor niet lossende, gecompliceerde objecten en leent zich ook voor het gieten van rapid prototyping.

Materialen
We gieten bij voorkeur met brons en aluminium. Voor mallen werken we met een mengsel van gips en chamotte. Het recept voor dit mengsel is verkrijgbaar in onze werkplaats.

Tijdspad
Bespreek voorafgaand aan je project het tijdspad met één van onze adviseurs.

Tijdsindicaties

Prepareren wasmodel (kanalen aanbrengen) gemiddeld 1 dag
Productie mal gemiddeld 1 dag
Uitstoken mal gemiddeld 3 dagen
Gieten en afkoelen gemiddeld 1 dag
Nabewerking afhankelijk van wensen

Voorbereiding
We nodigen je graag uit voor een gesprek om te kijken wat we voor je kunnen betekenen. Indien we je verder kunnen helpen bespreken we vervolgens je traject. Bij çire perdue starten we vanuit een model van was of een ander materiaal dat ‘schoon’ verbrandt/smelt. Heb je een model in een afwijkend materiaal? Dan kun je bij ons door middel van een mal van gips of siliconenrubber alsnog een model van was gieten. Hiervoor gebruik je was uit onze werkplaats.

Make us meet

Investering
Download de prijslijsten voor de actuele kosten voor gebruik van de werkplaats, oven en elektra. De prijzen voor materialen (brons, aluminium, gips, chamotte en was) zijn op te vragen bij de werkplaats.