Instructies

Om 250 ml patineervloeistof te maken

Teken 250 ml volume af op je container
Vul container met ongeveer 100 ml water
Voeg toe koper (II) sulfaat 5 g
Voeg toe koperacetaat 5 g
Voeg toe kaliumaluminiumsulfaat 5 g
Vul aan met water tot 250 ml

Voor dit project hebben we ervoor gekozen om op acht verschillende manieren de patineervloeistof aan te brengen, waarbij de methode van patineren tot radicaal verschillende patina’s heeft geleid. Per set van negen ringen zijn alle acht technieken toegepast, met het negende deel van de set onbehandeld zodat de oorspronkelijke giethuid zichtbaar is. Natuurlijk zijn er ook andere patineermethodes mogelijk, en we raden het aan om hier verder mee te experimenteren!

Wees ervan bewust dat de gereedschappen waarmee je werkt onbedoeld deel van de chemische reactie van het patineren kunnen worden. Gebruik daarom niet-reactief borosilicaat labglas wanneer je met zure patineervloeistoffen werkt of als je de patineervloeistoffen wilt verhitten. Gebruik geen plastic containers als je vloeistoffen wilt verhitten. Voor het aanbrengen met kwast is een verfkwast van natuurlijk materiaal het beste, het liefst een varkensharen kwast. Na patineren moet de vloeistof weggespoeld worden, dit kan met water en een zachte borstel.

De specifieke aanwijzingen per recept zijn in cursief.

Aanbrengen

A

Aangebracht op de onbehandelde giethuid: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Om dit patina te ontwikkelen moet het lang met een harde vlam verhit worden. De reactie naar donkergroen gebeurt dan snel, daarna doorverhitten kan het patina verbranden tot een oneven bruingroen.

B

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is herhaaldelijk aangebracht met een kwast op verhit brons. Om dit patina te ontwikkelen moet het lang met een harde vlam verhit worden. De reactie naar donkergroen gebeurt dan snel, daarna doorverhitten kan het patina verbranden tot een oneven bruingroen.

C

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: twee patineervloeistoffen zijn over elkaar aangebracht met een kwast op verhit brons. Aanbrengen van dit patina recept zoals aangewezen in A, gevolgd met een koper (II) nitraat patina recept voor verdigris (25 g koper (II) nitraat in 250 ml water). De koper (II) nitraat oplossing spaarzaam aanbrengen zodat het onderliggende patina zichtbaar blijft.

D

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: de patineervloeistof is tien dagen lang herhaaldelijk aangebracht met een kwast op kamertemperatuur brons. Weinig effect wanneer op kamertemperatuur aangebracht, als de oplossing op het brons opdroogt vormt het een groenige glans.

E

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is gekookt in de patineervloeistof. Patina is streperig en moet meerdere keren aangebracht worden voor een egaal olijfgroen patina.

F

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: brons is zeven dagen begraven in met patineervloeistof doordrenkte houtsnippers. Patina vormt oneven glansplekken.

G

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: verhit brons is gedipt in kokende patineervloeistof. Reactie is moeilijk te beheersen, waardoor het patina niet egaal is.

H

Aangebracht op een gezandstraald oppervlak: patineervloeistof is aangebracht als damp. Patina is niet egaal.

I

Onbehandelde giethuid: niet gepatineerd.

Resultaten

Ring 1-A
Ring 1-A vergroting 50×
Ring 1-B
Ring 1-B vergroting 50×
Ring 1-C
Ring 1-C vergroting 50×
Ring 1-D
Ring 1-D vergroting 50×
Ring 1-E
Ring 1-E vergroting 50×
Ring 1-F
Ring 1-F vergroting 50×
Ring 1-G
Ring 1-G vergroting 50×
Ring 1-H
Ring 1-H vergroting 50×
Ring 1-I
Ring 1-I vergroting 50×