Onze samenwerking met het Nederlands Steendrukmuseum richt zich op het delen van kennis over lithografie; een vlakdruktechniek uit de 18e eeuw. Bijna alle grote kunstenaars uit de 20e eeuw hebben met deze techniek gewerkt. In Eindhoven en omstreken is ASML bekend vanwege de hightech-doorontwikkeling van lithografie in de chipindustrie.

Middels deze samenwerking onderzoeken we het medium lithografie met innovatie als uitgangspunt. In dit digitale tijdperk blijkt lithografie nog steeds de techniek met de hoogst haalbare resolutie. Immers: bij deze techniek worden geen rasters gebruikt; wat op de steen of plaat staat wordt 1-op-1 overgebracht op papier. Deze unieke kwaliteit vormt het vertrekpunt voor een onconventioneel traject waarvoor we makers uitnodigen om in de werkplaatsen van Make Eindhoven en het Nederlands Steendrukmuseum te experimenteren met lithografie, onder begeleiding van een meesterdrukker.

Naast het delen van kennis over deze techniek stimuleren we de actualisering van lithografie in hedendaagse kunst en design en we geven ruimte aan onorthodoxe toepassingen. Naast werkperiodes organiseren we een expertmeeting waarin ervaring en kennis gedeeld wordt, alsmede een tentoonstelling met de resultaten van de werkperiodes.

Deelname
De kunstenaars worden geselecteerd door het Nederlands Steendrukmuseum en Make Eindhoven. Neem hier contact met ons op als je interesse hebt om deel te nemen.

Drukken met lithografie